Terug naar boven

In 2015 is een lang gekoesterde wens van natuurgeluiden verzamelaar Olivier Nijs in vervulling gegaan. Hij mocht het geluid verzorgen bij een natuurdocumentaire. En aan het eind van het jaar was het niet een, maar 2 natuurseries die op de Nederlandse publieke omroep NPO1 en 2 te zien waren.

Door de toenemende interesse voor natuurfilms van Nederlandse bodem van de afgelopen paar jaar werd zijn ervaring in het opnemen en bewerken van natuurgeluiden opgepikt door een aantal producenten. Ruben Smit, bekend van De Nieuwe Wildernis, was bezig met zijn eerste grote eigen filmproject. Levende Rivier neemt de kijker middels een kano mee langs de grote en kleinere waters in de Nederlandse rivierdelta. Daarnaast was er de serie De Terugkeer van. Filmer Cees van Kempen was al geruime tijd aan het filmen voor een driedelige serie over Ijsvogels, Bevers en Torenvalken.

Levende Rivier - Ruben Smit

De Levende Rivier is een pure natuurdocumentaire in vier etappes. Via persoonlijke persoonlijke memoires gaat Ruben Smit elke keer verder de rivier af. Een expeditie met avontuurlijke overnachtingen langs de onbekende waterwegen. Vastgelegd in hoge kwaliteit natuurbeeld met alle planten en dieren die hij tegenkomt.

In iedere etappe wordt een deel van het stroomgebied getoond waarin het Nederlandse landschap en in het bijzonder, de natuur centraal staat. Via Smit en zijn verhaal wordt de kijker meegenomen naar bizarre natuurverschijnselen en soorten. Hij brengt dit in enthousiasme dichtbij. Word zijn reisgenoot.

De Terugkeer van - Cees van Kempen

In ‘De Terugkeer Van’ zijn de ijsvogel, de torenvalk en de bever te zien. Met het gebruik van een high-speed camera heeft filmer Cees van Kempen het leven van de dieren op een wonderschone, intieme manier weten vast te leggen, door de vier Nederlandse seizoenen heen. Niet eerder werd het leven van deze dieren zo dicht op de huid gefilmd. Lies Visschedijk, eerder al columnist van het VARA-programma ‘Vroege Vogels’, tekende voor de voice-over bij de beelden.

In ‘De Terugkeer Van’ is uniek beeldmateriaal te zien van de eileg en geboorte van de ijsvogel, gefilmd in een hol langs de oever, bevers die enorme lodges bouwen bij de uitgestrekte laaglanden in de rivierdelta en een torenvalk die na een lange reis bij een afgelegen boerderij de ideale nestplaats vindt. Alles van dichtbij vastgelegd, met veel oog voor detail en schitterende beelden van Hollandse landschappen.

De Terugkeer van de Ijsvogel beleefde haar premiere tijdens het Wildlife Film Festival Rotterdam en won daar met glans de publieksprijs.

De serie werd gemiddeld door 650.000 mensen bekeken en kreeg een 8.3 als cijfer. Dat maakte dat de serie een gedeelde 4e plaats verwierf voor hoogstgewaarde programma’s van 2015 door BNN/VARA.

Geluidsstudio Olivier Nijs

Olivier Nijs Geluidsstudio

Voor beide series was Olivier Nijs verantwoordelijk voor de complete edit en mix van het geluid. De Terugkeer van werd in 5.1 surround gemixt en Levende Rivier in stereo.

Voor de eerste serie verzorgde hij ook alle foleygeluiden. Doordat beide series ongeveer op het zelfde moment voltooid moesten zijn heeft hij voor Levende Rivier de hulp ingeschakeld van assistent Sam Huisman.

Voor het komende jaar staat er al weer een mooie natuurdocumentaire in de planning.