Terug naar boven

De webwinkel Klankbank is in 2012 opgericht door geluidsman Olivier Nijs. Klankbank staat voor pure natuurgeluiden zonder toegevoegde klanken of muziek. De producten in deze webwinkel zijn met name gericht op wellness en ontspanning.

De opnames van Klankbank worden door onze particuliere klanten hoofdzakelijk gebruikt ter ontspanning. Daarnaast is er een groep die de geluiden gebruikt om oorsuizen of tinnitusklachten te maskeren. Er zijn diverse zorgproducten die gebruikmaken van onze opnames.

Waarom geen Keurmerk?

Deze webshop heeft een heel bescheiden assortiment. Het is voor ons op dit moment dan ook niet lonend om ons aan te sluiten bij diverse keurmerken of brancheverenigingen. Uit recent onderzoek is ook gebleken dat consumenten het spoor intussen ook aardig kwijt zijn geraakt in het “keurmerkenbos”.

Mocht u een probleem of vraag hebben. Stuur dan een email (graag eventueel ordernummer vermelden) en we proberen samen tot een oplossing te komen. Wij doen ons uiterste best om onze klanten tevreden klanten te houden.

Werkwijze

Voor het opnemen van de perfecte natuuropname zijn geduld en doorzettingsvermorgen de belangrijkste eigenschappen die een mens moet bezitten. De natuur kun je nu eenmaal niet makkelijk  naar je hand zetten. Het is dan ook een proces van eindeloos terugkeren naar een locatie om dan uiteindelijk de perfecte geluidencombinatie te treffen van wind, temperatuur en jaargetijde. Door vaak terug te keren naar een locatie kun je deze na verloop van tijd beter ‘lezen’. Je krijgt er meer gevoel voor waar de ideale mix van geluiden zich bevinden.

Een opname van een locatie resulteert niet automatisch een geschikte of bevredigende weergave van deze locatie. Tijdens de mixfase wordt er getracht om minimaal in te grijpen in het materiaal om de originele kwaliteit te bewaren.

Het materiaal van Klankbank is voor het overgrote deel opgenomen in de provincies Brabant en Antwerpen. In de nabije toekomst staan er een aantal audiotrips op de agenda naar onder andere de Ardennen en Midden – Frankrijk.

Natuurgeluiden verzamelaar Olivier Nijs

Geschiedenis

Olivier Nijs

is al van jongs af aan bezig met muziek en geluid. Tijdens zijn opleidingen aan kunstacademies in Tilburg en Arnhem gaat hij experimenteren met geluidsopnames buiten de studio. In de eerste jaren na zijn opleiding geeft hij een aantal concerten met de door hem ontwikkelde Olyfoon. Een omgebouwd huiskamerorgel waar cassetterecorders mee worden aangestuurd. Na deze eerste periode sluit hij zich als producer aan bij een alternatieve dance formatie waar hij onder andere veldopnames verwerkt in electronische muziek. Tijdens diverse live shows zorgt hij voor het live sampelen en bewerken van geluiden.

Veldopnames

Tussen 2005 en 2009 bestaan zijn werken alleen nog uit veldopnames, welke in diverse projecten op verschillende manieren tot uiting komen. De zuivere niet gemanipuleerde opname heeft een centrale plaats. De thematiek in deze conceptuele werken is ontleend aan zijn fascinatie voor tijd en tijdsbeleving en de beperkingen van de menselijke zintuigen. Tijdens deze periode als geluidskunstenaar levert de theoretisch inhoudelijke kant op den duur een te grote beperking op voor het ontstaan van nieuwe werken.

Geluidsman

In het najaar van 2009 keert hij de kunstwereld de rug toe, en gaat hij werken als geluidsman voor televisie-, korte film-, documentaireproducties. Ook herontdekt hij zijn oude liefde, de pure natuurgeluiden. Met frisse oren kan hij luisteren naar de uren en uren aan geluidsopnames die al die jaren op de digitale plank hebben gelegen. Hij start op dat moment met het uitgeven van zijn eigen natuurgeluiden cd’s, hoofdzakelijk bedoeld ter ontspanning. In de zomer van 2014 verschijnt zijn eerste fysieke cd; Rain, een verzameling van Nederlandse regenbuien.

Na ruim 20 jaar experimenteren met geluid heeft hij zich gespecialiseerd in het opnemen van natuurlandschappen. De kracht van zijn werk ligt in de intuïtieve manier waarop hij zijn onderwerpen benaderd. Door locaties regelmatig en onder verschillende omstandigheden te bezoeken heeft hij een goed beeld van de klank van een dergelijke locatie, waardoor hij deze tot in het kleinste detail kan vastleggen.

Klankbank is een handelsnaam van Olivier Nijs Geluid. Geregistreerd bij de Kamer van Koophandel Tilburg onder nr: 18061397.

Het BTW nummer van Klankbank staat vermeld op aankoopfacturen en kan op verzoek worden verstrekt.