Terug naar boven

Lossless audio en overgangen zonder pauze

Olivier 22/02/2015 0 comments

Vanaf vandaag is het hele assortiment van Klankbank ook beschikbaar in het FLAC en Apple Lossless bestandsformaat. Dit zijn beide zogenaamde lossless (zonder verlies ) compressie methoden die de audiokwaliteit van de opnames ten volle benutten.

Free Lossless Audio Codec (FLAC) en Apple Lossless (ALAC) brengen naast natuurlijk een betere geluidskwaliteit ook andere voordelen met zich mee. Een tekortkoming van de mp3 compressiemethode is onder andere dat het bijna onmogelijk is om zogenaamd gapless af te spelen. Dit betekent dat een album waarbij de verschillende tracks in elkaar over vloeien toch een pauze laten horen. Afspeellijsten met FLAC of ALAC hebben hier geen last van. Dit maakt dat het afspelen van een eindeloze loop (herhaling) zonder hoorbare herhaling mogelijk is geworden.

Een variant van FLAC is de Apple Lossless compressie. Afgekort ALAC of ALE. Deze bestanden hebben een *.*m4u extensie. Het verschil met FLAC bestanden is dat de ALAC bestanden wel kunnen worden afgespeeld in iTunes en iOS apparaten in tegenstelling tot de FLAC bestanden.

Gapless playback en crossfade (overvloeien) worden niet door alle apparaten en software applicaties ondersteund. raadpleeg de fabrikant of ontwikkelaar voor de mogelijkheden.

Het enige nadeel van deze compressiemethodes is dat de bestandsformaten duidelijk groter zijn dan die van mp3.

 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *