Wind in Trees

(5 klantbeoordelingen)
Dense Pinus Sylvestris (Winter)
Dense Pinus Sylvestris (Winter)
Dense bush Pinus Sylvestris
Dense bush Pinus Sylvestris
Creaking Pinus Sylvestris
Creaking Pinus Sylvestris
Pinus Sylvestris
Pinus Sylvestris
Quercus Robur (Autumn)
Quercus Robur (Autumn)
Quercus Robur (Winter)
Quercus Robur (Winter)

Dit album bevat een collectie natuurgeluiden die zo dicht mogelijk komen bij pure ruis. Wuivende bomen, ritselende bladeren en krakende takken door de wind bewogen.

Quantity
Artikelnummer: WW001 Categorie: Tags: , , , , , , , ,

Beschrijving

Matsukaze (Wind in Pine Trees)

Het woord ‘matsukaze’ roept bij Japanners een gevoel op van afzondering, van bezinning, van lichte melancholie en vooral het indringende seizoen van de herfst. Volgens theemeester Jo-o (zie elders op deze web site) markeerde de herfstmaand oktober het wabi-seizoen bij uitstek. Matsukaze herinnert aan het gelijknamige hoofdstuk 18 de Genji Monogatari, de eerste literaire roman ter wereld uit de 11e eeuw. Matsukaze is ook een beroemd Noh-theaterstuk van Zeami uit de vijftiende eeuw. Een van de hoofdpersonages daarin heet Matsukaze; haar zuster heet Murasame, ‘herfstregen.’ Beide literaire werken gaan over de turbulente gevoelens van het menselijk verlangen, die enerzijds tot wanhoop kunnen drijven, maar waar wij ook mee om moeten gaan. Het vergeefse wachten op de geliefde is daarbij het hoofdmotief (met een ander karakter geschreven betekent ‘matsu’ ook wachten).

De uitdrukking ‘matsukaze’ wordt daarnaast gebruikt in chanoyu, waar het al even poetisch duidt op het karakteristieke geluid van kokend water in de theeketel, waarmee de gastheer of -vrouw thee zal maken. Dit geluid horen de gasten vanaf het moment dat zij de theekamer binnenkomen tot het moment dat zij vertrekken en staat daarom symbool voor de harmonie, eerbied, zuiverheid en afzondering die men in chanoyu nastreeft. Er is maar een korte handeling waarbij dit geluid even afzwakt: wanneer de gastheer of -vrouw vers water in de theeketel giet, om aan te vullen wat genomen is en de aanwezigen zo te doordringen van het ritme van eeuwige, natuurlijke en dus noodzakelijke vernieuwing.

Wanneer we tenslotte terugkeren naar de letterlijke betekenis van het woord ‘kaze’ (lucht, bries, sfeer) en weten dat het eerste karakter van de naam van Matsuoka geen ander is dan hetzelfde ‘matsu,’ krijgt de uitdrukking een laatste belangrijke betekenis.

Wind in Trees

Wind in Trees (Wind in bomen) is onderdeel van de Natuurgeluiden Serie. Alle opnames van geluidsman Olivier Nijs zijn gemixt en gemasterd met als doel om de authentiek beleving van het geluid zo dicht mogelijk te benaderen.

Olivier Nijs is meer dan 10 jaar geleden gestart met het opnemen van natuurgeluiden. experimenterend met verschillende technieken en locaties. Door locaties regelmatig te bezoeken krijgt hij een zeer goed beeld van een plek en is hij in staat om deze in zijn puurste vorm vast te leggen.

Extra informatie

Gewicht 0.09 kg
Afmetingen 14.2 × 12.5 × 0.8 cm
Speelduur

118

EAN code

0887516111952

5 beoordelingen voor Wind in Trees

 1. Guido Alaerts

  Geluiden van uit mijn jeugd, toen ik kampen maakte in het bos en dan bij een klein vuurtje mij warmde. Knolrapen die ik van een nabij gelegen veld plukte gaarde ik boven het vuur en kastanjes pofte in het houtskool. Terwijl ik daar zat maakte het bos deze geluiden. NOSTALGIE

 2. Bernadette

  Genieten van deze bijzondere geluiden die zo gewoon zijn dat je ze nauwelijks hoort. Luister opnieuw, prachtig…

 3. Wendelien

  Dit had ik veel eerder moeten ontdekken. Dankjewel

 4. Lianne

  Fijn! Lekker minimalistisch. Gebruik het bij mijn ontspanningsoefeningen

 5. Henk

  Heel mooi dit. Ben zulke opnames nog niet eerder tegengekomen. Erg rustgevend

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere suggesties…

You don't have permission to register