Winkelmand

Iedereen laten genieten van de schoonheid van geluiden uit de natuur. Dat is waar geluidsman Olivier Nijs zich op toelegt.

Een overzicht van de laatste nieuwe releases vind je op deze pagina.

Wie is Klankbank

Klankbank is een initiatief van natuurgeluiden verzamelaar Olivier Nijs. Hij startte ongeveer 20 jaar geleden met het opnemen van geluiden buiten de studio. De afgelopen 10 jaar heeft hij zich gespecialiseerd in het vastleggen van geluiden van Moeder Natuur. De geluidsopnames van Olivier Nijs zijn te omschrijven als klanklandschappen. Of zoals hij het zelf zegt Landschapsfonografie. De perfect opgenomen natuurgeluiden van Klankbank maken dat je je in een andere omgeving waant. Weg van de drukte en afleidingen van alle dag.

Hoe is dat begonnen?

5 jaar geleden zette hij een aantal natuuropnames op Soundcloud. Tijden lang schonk hij daar verder geen aandacht aan tot hij op een dag zijn profielpagina opende en zag dat een van zijn opnames ruim 60.000 keer beluisterd was. Die informatie is de ommekeer geweest die hem heeft doen besluiten om met nieuwe oren naar zijn opnames te gaan luisteren.

Natuurgeluiden verzamelaar Olivier Nijs

De eerste albums

Later dat jaar verscheen de eerste virtuele cd. Wind in Trees en niet veel daarna Relaxing Beach zijn via de webwinkel van Klankbank als mp3 aan te schaffen. Een jaar later verschijnt de ‘zomer’ cd Soothing Landscapes.

Rain

Na het uitbrengen van de virtuele cd’s komen er steeds meer reacties van luisteraars. Daarmee kwam ook steeds vaker de vraag of de materialen ook op cd te verkrijgen zijn. In het voorjaar van 2014 start Olivier Nijs een crowd funding campagne via Voordekunst om deze eerste cd te kunnen realiseren. Na lang aarzelen kiest hij ervoor om op deze cd uitsluitend opnames te laten horen van Nederlandse regenbuien. Doordat regen een gevoelig onderwerp is voor veel Nederlanders bereikt hij behoorlijk wat landelijke media vanwege zijn bijzondere plannen. Hij vertelt in een groot aantal radio- en TVprogramma’s over zijn passie voor natuurgeluiden in het algemeen en regengeluiden in het bijzonder. Na 6 weken kan hij terugkijken op een zeer geslaagde campagne met een totale opbrengst van 134% van het benodigde budget.

Klanten

Omdat natuurgeluiden vaak erg rustgevend zijn worden deze vaak gekocht door klanten die deze opnames gebruiken voor ontspanning of tijdens het doen van meditatie oefeningen. Daarnaast is er een groep die met name de abstractere geluiden gebruiken voor het maskeren van Tinnitus of oorsuizen. De opnames worden door klanten als heel prettig ervaren en van hoge kwaliteit. Ook het feit dat er geen muziek is toegevoegd wordt erg gewaardeerd.